Geen categorie,  HarperCollins

Het dagboek van Renia Spiegel – Renia Spiegel

Ik kreeg van HarperCollins een persbericht over het boek Het dagboek van Renia Spiegel. Daar ik graag lees over de Tweede Wereldoorlog sprak dit boek me meteen aan. Ik dank HarperCollins voor dit recensie exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel – Het dagboek van Renia Spiegel
Auteur – Renia Spiegel & Elizabeth Bellak
Uitgeverij – HarperCollins
Aantal pagina’s – 382
ISBN – 9789402703276

Auteur:

Renia Spiegel was een joodse Poolse dagboekschrijver die werd gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Holocaust.

Korte Samenvatting:

Renia is een pubermeisje als alle anderen; ze schrijft graag, houdt een dagboek bij en maakt plezier. Maar het is 1939, en Renia is Joods. Met het uitbreken van de oorlog valt haar wereld uiteen. Ze ontvlucht bombardementen, ziet vrienden verdwijnen en moet in een getto gaan wonen. Maar ze wordt ook voor het eerst verliefd: een paar uur voor de nazi-inval in Polen krijgt ze haar
eerste kus van Zygmunt. En het is Zygmunt die drie jaar later de laatste woorden in Renia’s dagboek moet optekenen: ‘Drie schoten. Het enige wat ik nog hoor zijn drie schoten.’

Pas zeventig jaar later wordt Renia’s dagboek herontdekt. Zygmunt, zelf Auschwitz-overlever, nam het mee naar Amerika, waar Renia’s zus en moeder wonen. Bang om de gruwelen op te rakelen, legden zij het in een kluis, waar het vele jaren vergeten werd. Tot nu.

Cover:

De cover sprak me meteen aan. Het oogt als een oud boekje. Ik denk dan meteen dat zo het dagboek van Renia uit zag. Er staat een foto van twee meisjes op de voorkant. Ik neem aan dat dit Renia en haar zusje zijn. Deze cover zou er voor zorgen dat ik het boek oppak in de winkel.

Het verhaal:

Dit verhaal is geheel uit het oogpunt van Renia geschreven. Al haar vriendschappen beschrijft ze. Ze beschrijft werkelijk alles wat ze mee maakt. Van het missen van haar ouders, het opgroeien bij opa en oma, school, vrienden en liefdes.

Wat vond ik ervan?:

Toen ik dit boek binnen kreeg was ik meteen laaiend enthousiast. Die cover! Een goed oorlogsverhaal kan me altijd wel boeien.

Helaas heeft dit boek niet aan mijn verwachtingen voldaan. Het boek wordt aangeduid als een oorlogsboek, dit is indirect wel correct, maar voor mij is dit meer een verhaal van een opgroeiend meisje met alles wat die mee maken. Vriendschappen, liefdes en vooral het opgroeien. Een echt meisjesdagboek dus.
Er komen stukken voorbij over de oorlog, maar voor mij niet zoals ik verwacht had.

Ik had moeite om in het verhaal te komen. Misschien omdat ik iets las wat niet mijn verwachting was?

Ik vind de link naar het lijkt op het Dagboek van Anne Frank overbodig. Daar waar je bij Anne leest over de angst, de gruwelijkheden die gebeuren, zie je dit in het verhaal van Renia niet terug.

In dit dagboek staan veel gedichten die Renia erin verwerkt heeft. Houd je van poëzie dan is dit een leuke aanvulling.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *