Querido Glow

Noem me Nathan – Catherine Castro & Quentin Zuttion

ik mocht dit boek lezen voor Perfecte Buren en Uitgeverij Querido Glow. Ik wil de laatste bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Noem me Nathan
Auteur: Catherine Castro & Quentin Zuttion
Uitgever: Querido Glow
Aantal pagina’s paperback: 144
ISBN: 9789045125039

Korte samenvatting:

De puberteit is voor veel jongeren verwarrend, maar voor Lila is het extra heftig. Ze voelt zich verraden door haar eigen veranderende lichaam. Die borsten horen niet bij haar! In de spiegel ziet ze iemand in wie ze zich absoluut niet herkent en ze weet zich er geen raad mee. Ze sluit zich af voor haar ouders en vrienden en voelt zich helemaal alleen met haar wanhoop en alle vragen die ze heeft. Het belangrijkste antwoord weet ze al snel: ze is geen meisje, ze is een jongen!
Haar omgeving reageert liefdevol en Lila kan beginnen aan de reis naar wie ze werkelijk is: Nathan.

Wat vond ik ervan?:

In dit verhaal maken we kennis met Lila. Een meisje dat totaal niet lekker in haar vel zit. Nu is de puberteit al verwarrend, maar als je dan ook nog eens het gevoel hebt dat je in een verkeerd lichaam zit is de strijd nog zwaarder. Nathan wordt gek van zijn lichaam dat steeds meer de vormen van een vrouw begint aan te nemen. Hij kleed zich al als een jongen, maar nog is het zo dat de buitenwereld hem als een meisje ziet. Doordat Nathan zich niet fijn voelt sluit hij zich ook steeds meer af van zijn vrienden en familie. We zien niet alleen de worsteling die Nathan ondergaat maar ook wat het met zijn familie en vrienden doet.

Jongens, wat een verhaal zeg. We krijgen dit boek voorgelegd als een graphic novel. Een soort stripboek met de nodige plaatjes en teksten erbij. Wat me vooral opvalt is dat ik dit verhaal ook makkelijk zonder woorden zou kunnen lezen. Alleen de illustraties zorgen al dat je begrijpt waar het verhaal over gaat. Het laat duidelijk de strijd zien, maar ook de emoties! Echt mooi neergezet.

We krijgen niet alleen de mooie momenten te zien, maar ook de rauwheid van walgen van jezelf en niet happy zijn met hoe je bent. We weten allemaal dat het niet alleen het lichamelijke aspect is maar ook zeker het geestelijke dat een rol speelt bij dit thema. Ik kan alleen maar vol lof zijn over het feit dat ieder stukje belicht wordt in deze graphic novel. Echt alles wordt uit de kast gehaald.

Wanneer Nathan zich langzaamaan openstelt voor zijn familie begint het balletje langzaam te rollen. De liefde die er dan vanaf straalt voel je als lezer goed binnenkomen. Nathan gaat de reis van zijn transitie niet alleen aan maar wordt omringd door de nodige liefde. We krijgen als lezer alle stappen die gezet worden mee. Dat maakt dit verhaal ook zo dankbaar om te lezen. Je hoort het wel eens dat iemand in de knoop met zichzelf zit. En het is niet altijd een happy end dan. Maar dit verhaal zorgt er voor dat er ook voor deze mensen een licht aan het einde van  de tunnel schijnt.

Deze recensie is eerder verschenen bij Perfecte Buren.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *