Uitgeverij Lannoo

Vos en Haas – Uil maakt het bont – Sylvia Vanden Heede

Ik mocht voor Perfecte Buren en Uitgeverij Lannoo samen met Britt dit avontuur van Vos en Haas lezen. Ik wil de uitgever bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Vos en Haas – Uil maakt het bont
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 80
ISBN: 9789401473774

Korte samenvatting:

Uil woont in de boom naast het hol van Vos en Haas.
Dus is hij hun buur. En Vos en Haas zijn de buren van Uil.
Dat is leuk.
Het hol van Vos en Haas ziet er mooi uit.
En hun tuin is ook mooi.
Maar het hek om de tuin is zo saai!
Daar wil Uil iets aan doen.
Hij gaat het hek verven.
Uil zoekt de kleuren bij elkaar.
Het wordt een heel bont hek.
Wat zullen Vos en Haas blij zijn!

Wat vonden wij ervan?:

Zelf ben ik altijd een fan geweest van de illustraties van Thé Tjong Khing. Ze zijn simpel maar daardoor voor mij wel altijd een goede aanvulling op een verhaal. Dus toen ik zag dat er een nieuw deel van Vos en Haas uitkwam heb ik de cover meteen aan Britt laten zien. Want ja, zij moet het lezen, hihi. Gelukkig vond ze het een leuke cover en met al die dierennamen in de titel is ze al snel tevreden. 

Op de cover is het drietal dat in de titel genoemd wordt al meteen te zien Vos, Haas en Uil. Ze zitten onder de verf en hier moeten wij allebei wel al om lachen. Want wanneer Britt lekker aan de knutsel is, zit zij ook altijd helemaal onder. Dus heel herkenbaar. 

Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken. Dat maakt het voor ons een boek dat we makkelijk kunnen lezen voor het slapen gaan. Britt leest ons namelijk altijd voor als ze gaat slapen. De passages zijn allemaal aangegeven met een titel. Hierdoor weet je als lezer al een beetje waar het over gaat. Wat ik wel grappig vind aan de teksten is dat er gespeeld wordt met kleine en grote letters. De teksten zijn niet heel lang en passen in mijn beleving goed bij het AVI M4-E4 wat achter op het boek aangeduid wordt. 

Vos en Haas wonen samen. Uil is hun buur. Wanneer de een er niet is, houdt de ander het allemaal in de gaten. Ze zijn goede buren van elkaar geworden. Uil komt tot de conclusie dat hij het hol van Vos en Haas mooi vind en de tuin ook maar het hek dat er staat, nee dat is veel te saai. Daar wil hij verandering in brengen, maar of dat helemaal goed gaat? Uil denkt dat Vos en Haas er wel blij mee zullen zijn. Maar wanneer Haas opstaat om in de tuin te gaan werken en ziet wat Uil aan het doen is, is hij alles behalve blij. Of dit de vriendschap tussen de buren goed zal doen?

Het verhaal laat zich makkelijk lezen. De kleine en grote letters zorgen voor een speels effect tijdens het lezen. Bij woorden met alleen maar grote letters zei Britt het bijvoorbeeld wat harder. Je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven.
De vriendschap tussen de buren wordt aardig op de proef gesteld. De een daagt de ander nog wat meer uit. En Haas die probeert het allemaal maar te sussen. Dit vind ik echt iets weg hebben van de realiteit. Ook Britt kon zich een voorval op school herinneren waarin er twee kinderen wat woorden met elkaar hadden en er een was die het probeerde goed te maken tussen de twee. Dus ook al is het een fictief boek, toch kunnen kinderen zich herkennen in wat er geschreven wordt. 

Deze recensie is reeds verschenen bij Perfecte Buren.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *