Uitgeverij Volt

Snelle Sam de klapper – Olav Mol

Wij mochten dit boek lezen voor Perfecte Buren en Uitgeverij Volt.

Gegevens van dit boek:

Titel: Snelle Sam de klapper
Auteur: Olav Mol
Uitgever: Volt
Aantal pagina’s: 152
ISBN: 9789021426075

Auteur:

Olav Mol is dé verslaggeven van de Formule 1 op de Nederlandse tv. In zijn boek Een leven met Formule 1 Olav Mol vertelt hoe hij in de Formule 1 verzeild raakte, wat hij zag en hoe zijn leven parallel met de races is verlopen. 

Korte samenvatting:

Sam gaat op trainingskamp in Italië. Hij krijgt er les van een wereldkampioen karten, die hem allemaal nieuwe trucs leert. Terug thuis moet hij met zijn ouders keuzes maken: racen in Italië of in Nederland? Of misschien wel allebei?
Sam wint en verliest, en heeft ook zijn eerste fl inke crash. Een maand lang kan hij niet karten, maar gelukkig wél trainen op de PlayBox met Formule 1-coureur Bas Vandamme en vriendje Carel. Bas geeft hem ook een belangrijke tip, die Sams leven een verrassende wending geeft.

Wat vond ik ervan?:

Britt en ik kijken graag naar Formule 1 en hoe leuk is het dan wanneer je erachter komt dat Olav Mol, hij praat tijdens de race alles aan elkaar zoals Britt dat altijd zegt, een kinderboeken serie genaamd Snelle Sam heeft. Wij waren dan ook erg blij dat we dit tweede deel mochten ontvangen om te lezen.

Op de voorkant zien we Sam in zijn racepak. Hij staat voor de toren van Pisa. Sam is in Italië omdat hij hier een trainingskamp gaat volgen. Hij krijgt les van de wereldkampioen karten. Wat vindt hij het spannend, hij is wel heel erg benieuwd welke trucjes hij geleerd krijgt. Sam wil namelijk graag tot de beste gaan behoren en wil alles leren wat er te leren valt. Zelfs de teambaas Flavio is onder de indruk van Sam en nodigt hem uit om later in het jaar terug te komen naar Italië om mee te rijden in twee grote races.

Ook in Nederland is Sam veel bezig met zijn grote passie. Samen met zijn vader, buurman Beppe en zijn beste vriend Carel gaan ze naar de Grand Prix. Bas Vandamme maakt daar een enorm feest van. Carel en Sam zijn hier enorm van onder de indruk. Wanneer Sam niet fysiek op de baan kan racen doet hij dit via zijn PlayBox. Alleen moet hij nu beter zijn best gaan doen op school, want wanneer zijn cijfers niet beter worden mag hij niet meer op de PlayBox racen van zijn ouders.

Terug in Italië maakt Sam ups en downs, hij werkt hard aan zichzelf en wil het beste laten zien. Neemt hij de Pizza Cup prijs mee naar huis?
Wat een superleuk verhaal als je van racen houdt natuurlijk. Gelukkig doen wij dat beide dus het was echt een boek dat we zo uit hadden want we wilden heel graag weten hoe het Sam allemaal zou vergaan. De heenreis naar Italië loopt niet helemaal volgens plan omdat iemand een belangrijk document vergeten is. Maar doordat hierdoor de planning verandert krijg je een leuk inkijkje in het leven van buurman Beppe die de kneepjes van het vak met Sam deelt. Beppe werkt als een automonteur en weet veel van auto’s af. Hij helpt Sam waar hij maar kan. Daarom gaat Beppe ook mee naar Italië, om als tolk alles te vertalen voor Sam en zijn familie.

Wat ons aangenaam verrast in dit boek is dat sommige woorden die voor de jongere lezertjes nog wat moeilijk zijn worden uitgelegd vanuit een vraag die een van de kinderen stelt aan een volwassene.

Britt gaf aan dat ze net als Sam ook beloond wordt als ze wel goede cijfers op school haalt. Wanneer ze minder goed haar best doet mogen bepaalde dingen niet zoveel meer gedaan worden; denk dan aan op de Switch en tablet spelen. Ik vind het fijn dat Britt zich herkent in bepaalde dingen uit het verhaal. Op school hadden jongetjes tegen haar gezegd dat racen niet voor meisjes is, nou mam zegt ze ik heb ze eventjes gezegd dat evengoed meisjes van Formule 1 houden en dus ook dit boek over Snelle Sam kunnen lezen. We vonden het een leuk boek. Het was makkelijk te lezen voor Britt. Het boek is verdeeld in hoofdstukken die mooi in elkaar overlopen en de spanning op sommige punten ook goed weet neer te zetten. Hierdoor wil je dan doorlezen in het volgende hoofdstuk.  De serie is dan ook bedoeld voor de lezertjes vanaf 7 jaar. De illustraties die we erbij krijgen passen goed bij de tekst.

Deze recensie is reeds verschenen bij Perfecte Buren.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *