Ambo|Anthos,  Uitgeverij Ambo|Anthos

Gemmetje Victoria – Yvonne Keuls

Ik heb vroeger al eens boeken van Yvonne Keuls gelezen. Toen ik zag dat er een nieuw boek van haar hand kwam was ik nieuwsgierig.

Gegevens van dit boek:

Titel: Gemmetje Victoria
Auteur: Yvonne Keuls
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina´s: 236
ISBN: 9789026358036

Korte samenvatting:

Er moest nog een belangrijk verhaal verteld worden: het hartverscheurende verhaal van Gemmetje Victoria. Yvonne Keuls leerde Gemmetje kennen in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte en Gemmetje schreeuwend binnenkwam. ‘Vergezeld door een stapel rapporten die haar leven met een paar woorden afdeden. Zo krijg je ook een kind. Vaak ook schreeuwend, zonder rapporten erbij, zonder commentaar, maar met hoop op een toekomst.’ Yvonne Keuls ontfermde zich over haar, zorgde voor haar, was er voor Gemmetje tot aan haar dood toe.

Wat vond ik ervan?:

Nadat mijn collega dit boek gelezen had en er goede punten over vertelde was ik nog nieuwsgieriger. Ik heb al eerdere werken ´De moeder van David S´ en ´Het verrotte leven van Floortje Bloem´ van deze schrijfster gelezen. Dus was al bekend met haar schrijfstijl. Maar toch is het altijd leuk om weer iets nieuws te mogen lezen.

Yvonne leert Gemmetje kennen in een opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk doet. Gemmetje maakt meteen indruk op haar door heet schreeuwende voorkomen. Yvonne gaat zich ontfermen over dit meisje, ze zorgt voor haar tot aan haar dood toe.

Ons wordt vertelt dat Gemmetje al menig kindertehuis en pleeggezin bewoont heeft. Echter komt ze nergens op haar plaats en voelt ze zich thuis. Door de steun van Yvonne en naderhand Zus weet Gemmetje een plek voor zichzelf te vinden en mede door hulp van Sevda krijgt ze haar leven een beetje op de rit. Gemmetje krijgt zelfs werk als conciërge op een ambachtschool, ze is helemaal in haar element. Maar dan wordt ze ernstig ziek.

Keuls weet de lezer al vlot in haar verhaal te betrekken door haar manier van schrijven. Echter komen er passages voorbij die je niet voor mogelijk kunt houden als je er te lang bij stil staat. Er zijn schrijnende dingen gebeurd met en rondom Gemmetje. Er passeren veel kleurrijke personages in het verhaal, Keuls weet zo zo neer te zetten dat je ze voor je geest kunt halen. De nodige humor passeert ook de revue. Dit maakt het wat zwaardere thema over wat Gemmetje allemaal heeft meegemaakt wat makkelijk te belezen, maar er moet wel opgepast worden dat de humor niet de overhand krijgt.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *