AW Bruna

Souvenir – Suzanne Vermeer

Toen ik als echte Suzanne Vermeer fan in de brochure van Uitgeverij Bruna een nieuw boek voorbij zag komen wist ik dat ik hem wilde lezen. Ik wil de uitgever dan ook bedanken voor het verzenden van het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Souvenir
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s paperback: 318
ISBN: 9789400511026

Auteur:

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Alle titels van Vermeer hebben de bestsellerslijst gehaald en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Korte Samenvatting:

Nienke Dijkstra en haar moeder Carolien zijn op vakantie in Umbrië, waar ze een meerdaagse kookcursus combineren met wandelen, wijnproeven en uitstapjes naar de mooie stadjes in de regio. Op een avond is Carolien echter ineens verdwenen. Ze blijkt een taxi naar Florence te hebben genomen, de stad waar ze als tiener enkele jaren heeft gewoond, maar daar loopt het spoor dood. Nienke is ten einde raad. Haar moeder vertoont sinds twee jaar verschijnselen van dementie en lijkt niet te weten wat ze doet. Met niets anders dan een medaillon als aanwijzing gaat ze op onderzoek uit, maar intussen ontspint zich thuis in Nederland nog een ander drama…

Wat vond ik ervan?:

De cover van dit boek is voor mij weer een echte Vermeer. Al haar boeken hebben toch wel dezelfde kenmerkende cover.

Nienke gaat met haar moeder Carolien op vakantie in Italië. Zij gaan daar een meerdaagse kookcursus volgen en dit combineren met wandelen en er samen op uit gaan. Helaas is dat heerlijke gevoel van samen op vakantie gaan de dag na aankomst in Italië al voorbij… Carolien is spoorloos. Ze heeft een taxi gepakt en niemand heeft haar gezien of gesproken.

Nienke vindt het allemaal maar wat eng want Carolien lijdt aan Alzheimer. Ze heeft zowel goede maar ook steeds meer slechtere momenten en Nienke vreest voor het welzijn van haar moeder.

De ziekte Alzheimer wordt in dit verhaal inhoudelijke besproken je gaat zelfs eens met Nienke en haar moeder mee naar de dokter. Doordat je iets meer over de ziekte te weten komt snapt je ook het gevoel dat Nienke heeft wanneer haar moeder spoorloos is.

Halverwege het verhaal vind ik de spanning niet terug die ik gewend ben in de boeken van Vermeer. Ik heb me er weer even voor moeten zetten om door te lezen. Gelukkig werd dit beloond en ging ik weer helemaal op in het verhaal.

Niet alleen in Italië gebeurt het een en ander, maar ook thuis in Nederland verlopen de dingen even anders. Dit is ook iets wat Nienke op haar bord krijgt deze vakantie. Je voelt heel goed de frustratie en verdriet die ze op dat moment ervaart.

Dit is voor mij een echte Vermeer, niet nagel bijtend spannend maar een thriller die lekker weg leest. Ik ben benieuwd naar het vervolg wat hierop gaat verschijnen.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *