HarperCollins

Het briefje door het hek – Doug Gold

Ik zag dit boek voorbij komen bij Uitgeverij HarperCollins en was meteen geïntrigeerd. Ik hou van een oorlogsverhaal op zijn tijd en deze titel met cover sprak me dus meteen aan. Ik wil de uitgever dan ook bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: het briefje door het hek
Auteur: Doug Gold
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 351
ISBN: 9789402705423

Auteur:

Doug Gold is de schoonzoon van de twee hoofdpersonen uit dit verhaal. Hij heeft een lange en succesvolle carrière in de media achter de rug: zijn werk werd bekroond met verschillende prijzen. Het briefje door het hek is zijn debuutroman.

Korte samenvatting:

Terwijl de nazi’s Europa in hun greep hebben, ontmoeten twee vluchtende mensen elkaar per toeval. De een is verzetsheldin, de ander krijgsgevangene. Een verfrommeld briefje brengt hen samen en zal hun leven voor altijd veranderen. Het briefje door het hek is het waargebeurde verhaal van Josefine Lobnik, een Joegoslavische verzetsheldin, en Bruce Murray, een Nieuw-Zeelandse soldaat. Als Josefines broer wordt opgepakt, gaat ze naar het dichtstbijzijnde concentratiekamp om hem te zoeken. Ze geeft een briefje met een beschrijving van haar broer door het hek aan Bruce. De vonk slaat onmiddellijk over. Waar het lot hen samenbrengt, trekt de oorlog hen meteen weer uit elkaar. Maar de grootste liefde bloeit in de meest onwaarschijnlijke tijden…

Wat vond ik ervan?:

Het verhaal wordt ons vanuit twee perspectieven gegeven. Vanuit Josefine en Bruce. Je krijgt een kijkje in hun verleden en hoe ze tot het punt zijn gekomen waar ze nu zitten. Bij ieder hoofdstuk staat duidelijk aangegeven over wie het gaat met de datum. Dit houd het voor mij enorm overzichtelijk.

Het is mooi om de liefde tussen deze hoofdpersonen te voelen tijdens het lezen. Het is een mooie ode wat Doug Gold heeft geschreven over zijn schoonouders. Aangezien deze niet veel vertelde over die barre tijd. Doug heeft ook informatie uit artikelen en brieven gehaald. Het verhaal voelt voor mij wel echt. Erg prettig.

Als lezer wordt je meegenomen naar de bizarre tijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik heb al aardig wat boeken met dit thema gelezen en nu lees ik eens een over wat er zich allemaal in Slovenië heeft plaatsgevonden. De strakke Duitse bezetting zorgt ervoor dat Josefine in het verzet gaat. In het verhaal wordt duidelijk beschreven waarom ze dit doet, door welke omstandigheden. Ik kan je wel zeggen dat ik veel respect heb voor de mensen in deze tijd.

Je leest in het eerste gedeelte heel goed het verschil van leven van Josefine en Bruce. De een heeft ontzettende honger en verkeerd voortdurend in angst. Terwijl de ander geniet van de welvaart in het leven.

Ik heb dit boek met fascinatie gelezen. Beide personages worden goed belicht, al vind ik de hereniging tussen de hoofdpersonen wat kort weergegeven. Daar had ik iets meer van verwacht.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *