The House of Books

Het beloofde leven – Femmetje de Wind

Ik zag dit boek voorbij komen en was meteen getrieerd door de zin – liefde onder voorwaarden. Dit gaf voor mij de doorslag om dit boek te gaan lezen. Ik wil Uitgeverij The House of Books bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Het beloofde leven
Auteur: Femmetje de Wind
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 333
ISBN: 9789044352108

Auteur:

Femmetje de Wind geboren in 1973, studeerde Vergelijkende Kunstwetenschap en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit in Amsterdam. Ze is journalist, schrijver, columnist en mediaconsultant. Met haar romandebuut ‘ Rivka’, die deels is gebaseerd op het oorlogsverleden van haar vader, oogstte ze veel lof. ‘Het beloofde leven’ is haar tweede roman.

Korte samenvatting:

Sophie valt als een blok voor kunsthandelaar Max, telg uit een orthodox Joodse familie, die de interesse in haar eigen Joodse achtergrond wekt. Ze weet niet veel meer dan dat haar vader – een oorlogswees – het gezin verlaten heeft toen zij klein was. Het verleden speelt ook bij Max een rol. Familietradities dwingen hem te kiezen voor een écht Joods meisje.
Ze besluiten dat Sophie naar Israël gaat om daar een overgangsprogramma te volgen aan een Orthodox Joodse meisjes-jeshiwe. Haar moeder ziet haar met een zorgelijk hart vertrekken. Maar wordt Sophie wel de vrouw op wie het thuisfront hoopt?

Wat vond ik ervan?:

We lezen dit verhaal vanuit Sophie. Zij is altijd samen geweest met haar moeder. Haar vader heeft haar op jonge leeftijd achter gelaten met haar moeder. Vader is terug naar Israël naar zijn geboorteland, naar zijn geloof. Sophie wordt hotel de botel verliefd op Max, een kunsthandelaar. Het enige nadeel aan deze relatie is dat hoe goed deze ook voelt, Sophie er niet helemaal bij past daar zij geen Joodse is. Omdat zij zo enorm veel voelt voor Max en ze toch ook wel nieuwsgierig is naar waar haar roots vandaan komen gaat ze naar Israël om daar in de leer te gaan voor een echte Joodse te worden.

Het verhaal laat zich lekker lezen. We krijgen een kijkje in het Joodse leven. Wat je allemaal moet doen om deze religie te beoefenen. Sophie duikt er dan ook enthousiast in nadat ze eventjes heeft moeten wennen aan de soberheid die er heerst. Op sommige momenten vond ik Sophie zelfs iets te ver gaan in haar doen en laten omtrent dit leer proces.

Voor het grootste gedeelte gaat het verhaal uiteraard over het Joodse geloof. Maar ook vriendschappen, verliefdheid en de zoektocht naar jezelf komen aanbod. Het heeft meer diepgang dan alleen maar op zoek gaan naar. Relaties worden uitgelicht en daar waar nodig verbroken, maar er worden ook nieuwe vriendschappen gesmeed.

Een verhaal met verschillende facetten en diepgang, waardoor het een prettig verhaal is om te lezen. Tijdens het lezen kwam ik wat moeilijke woorden tegen, achterin het boek worden al deze woorden aan de lezer uitgelegd. Zeker een pluspunt.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *