Uitgeverij Kluitman

Een meisje op Schindler’s list – Rena Finder en Joshua M. Greene

Ik ben recensent bij de Perfecte Buren. Daar heb ik het boek ‘een meisje op Schindler’s list’ mogen lezen voor uitgeverij Kluitman. Een dankjewel voor beide.

Gegevens van dit boek:

Titel: Een meisje op Schindler’s list
Auteur: Rena Finder & Joshua M. Greene
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s: 143
ISBN: 9789020654684

Korte samenvatting:

Rena Finder is pas elf jaar als de nazi’s haar en haar familie op transport zetten naar het getto in het Poolse Krakau. Terwijl steeds meer gevangenen om hen heen worden afgevoerd, komen Rena en haar moeder bij Oskar Schindler terecht, een Duitse zakenman die Joodse gevangenen in zijn fabriek in dienst heeft.
Tegen de wil van de nazi’s in zorgt Oskar zo goed mogelijk voor zijn mensen. Toch gaat er geen dag voorbij zonder angst en gevaar, en op een dag worden ook Rena en haar moeder gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz…
Dit boek is het aangrijpende verhaal over de tragedie van de holocaust, maar ook over doorzettingsvermogen, hoop en overleven.

Cover:

De cover van dit boek laat de achterkant van een meisje zien. Op de grond is een lijst afgebeeld. Ik neem aan de lijst van Schindler. Dit is zeker een cover die ik op zou pakken in de boekhandel.

Het verhaal:

Dit boek verteld je het verhaal van Rena. Een meisje dat de Holocaust overleefd doordat zij naar eigen zeggen op Schindler’s lijst stond en zo ‘voorrang’ had op bepaalde dingen.

Dit boek verteld haar verhaal van haar jeugd, haar eerste kennismaking met de angst die gevoeld wordt tot haar tijd in het concentratiekamp.

Wat vond ik ervan?:

Mooi om dit verhaal te lezen vanuit een overlevende van die tijd.

Rena vertelt over haar tijd in de Tweede Wereldoorlog. Maar op zo dusdanige manier dat het boek een musthave is voor de lezende negenjarige, waar dit boek voor uitgebracht is.

Je leest de gruwelijkheden van die tijd maar op een andere manier als de volwassen boeken met dit thema. Het is echt op kinderen aangepast. Zonder dat het kinderachtig is.

Er komen in dit boek veel emoties voor die je echt wel voelt als lezer zijnde. De angst voor het wat komen gaat voel je het ergst. Je weet nooit wat er de volgende dag gebeuren gaat, laat staan over een uur.

Deze mensen hebben zoveel meegemaakt in deze tijd maar de passage die mij het meeste raakte was; ‘Maar een kaalgeschoren hoofd? Op dat moment had ik voor het eerste het gevoel dat ik mijn identiteit kwijtraakte’. Pagina 78

Rena heeft de rest van haar leven nog lezingen gegeven aan leerlingen. Om ervoor te zorgen dat deze bizarre tijd nooit vergeten zal worden.

Ik heb het volgens mij al aangegeven, maar dit boek is echte en musthave voor kinderen! Hij hoort zeker in de boekenkast thuis om hem minimaal een keer per jaar een uit te kast te pakken en deze tijd onder de aandacht te brengen zodat we nooit zullen vergeten wat deze mensen in die tijd doorstaan hebben.

Leesfragment:

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek?
Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *