VBK media,  VBKLab

Avondlied – Monique van Roosmalen

Ik zag een oproep op insta voorbij komen met de vraag wie deze roman zou willen lezen. Na het lezen van de flaptekst was ik nieuwsgierig. Ik wil de VBKLab uitgevers bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Avondlied
Auteur: Monique van Roosmalen
Uitgever: VBK Lab
Aantal pagina’s: 288
ISBN: 9789032520182

Korte samenvatting:

Geen Grace Kelly-rol meer en geen make-up: Leonie nadert haar zelfgekozen einde. Vroeger zong ze anderen het geluk in, nu heeft ze vooral noten op haar zang. Als ze slaapt komen herinneringen tot leven waarin haar strenge vader, het katholieke geloof, en de liefde voor muziek een cruciale rol spelen. Soms droomt ze hardop of wordt ze in paniek wakker. Dat verontrust kleindochter Lieke – ze wil weten wat haar oma heeft meegemaakt. Samen met haar moeder, die vaak in tranen is, zorgt Lieke voor haar. Tante Margot lijkt voornamelijk voor de Franse cognac langs te komen. Lieke zit met een dilemma waarover ze niet met haar moeder kan praten. In oma ontdekt ze een bondgenoot. En Leonie herkent in Liekes probleem iets wat in haar eigen verleden onopgelost is gebleven. 

Wat vond ik ervan?:

We lezen in dit verhaal over Leonie. Een vrouw met een leven achter zich. Ze gaat het leven verlaten door een zelfgekozen einde. Vroeger zong ze heel veel, muziek is nog steeds haar lust en haar leven. 

Wanneer het einde langzaamaan nadert krijgt Leonie last van herinneringen tijdens het slapen. Ze heeft het zwaar gehad met haar vader, het strenge katholieke geloof vanuit huis en de liefde.

Lieke de kleindochter van leonie zorgt samen met haar moeder Susanne voor haar. Lieke wil graag meer te weten komen over het leven van haar oma. Maar veel laat deze vrouw niet los. Daarnaast zit Lieke met een rot gevoel, ze zit met een dilemma over de liefde die ook invloed heeft op haar moeder.

Een roman die tijdsprongen maakt. We krijgen een kijkje in het leven van Leonie. Deze maakt dat we een beeld krijgen over de vrouw die altijd maar voor haar familie klaar stond. Het laat een sterke vrouw zien die veel overleefd heeft en altijd maar voor een ander gekozen heeft en hier zichzelf door wegcijfert. Een sterke vrouw die niet mocht breken dat moest ze zijn.

Lieke leert veel tijdens de laatste dagen van haar moeder. Maar ook maakt dit jaar sterker, naast het verdriet dat er is over het heengaan van haar oma. Gaat Lieke wat aan haar dilemma doen?

Van Roosmalen weet me met haar beeldende woorden deel te laten nemen aan de conversaties aan tafel. De personages komen tot leven door de manier waarop ze neergezet zijn door deze schrijfster. Ik heb enorm genoten van dit verhaal vol geschiedenis, familie, vriendschap en liefde.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *